Mięso mielone z grilla nie jest ani wykwintne ani ekskluzywne natomiast jest bardzo smaczne i banalnie proste w wykonaniu. Polecam z sałatką z sałaty lodowej.
Ps. Pamiętacie Charliego z Masterchef'a - te mielone biorą udział w jego konkursie.
Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję.
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- Czosnek - duży ząbek
- natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków
- 1 cebula - średnia
- 1 jajko
- bułka tarta - 2-3 łyżki
- cynamon - pół łyżeczki
- kumin rzymski - do smaku
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- Patyczki do szaszłyków
Zaczynam od starcia na tarce czosnku, posiekania natki pietruszki ( same listki ), zsiekania cebuli i zeszklenia jej na maśle.
Do misy przekładam mielone, jajko, natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek i bułkę tartą.
Wszystko dokładnie mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie spłaszczamy i na grilla.
Griluję na dobrze rozgrzanym brykiecie po ok 7-8 minut z każdej strony, ściągam z grilla nadziewając na patyczki z szaszłyków i podaję z sałatką.
Pychotka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz