Kilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki.
Składniki : ( proporcje )
- 1 ulubiona kiełbasa
- 50 gr startego żółtego sera
- 3 większe cebule
Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców.
Cebulę obieram i przecinam wzdłuż (nie w poprzek) na pół, zręcznie zdejmuję podwójną łupinkę z której mają powstać łódeczki. Proporcje wskazują że na 1 kiełbasę potrzebujemy 6 łupinek.
Układam je na grillu "do góry nogami" i grilluję aż delikatnie zmiękną. Wyciągam kiełbasę i cebulę z grilla. Kiełbasę kroję w półplastry, napełniam nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut na grillu - aż cebula nabierze ładnego koloru a ser się rozpuści.
Podałem z melonem i osobno grillowaną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz