Nabrałem ostatnio ochoty na łososia ale jak to na mnie przystało ( a moja natura łamie stereotypy ) musi być oryginalny i tak oto powstał Łosoś w pomarańczach. Oryginalny to jedno, pyszny to mało powiedziane.
Składniki : ( proporcje na 2 os. )
- łosoś norweski w kawałku (dużym )
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Łososia przecinam na pół. Z soku z połowy pomarańczy i sosu sojowego robię marynatę do której wkładam na minimum 1h łososia. Po odsączeniu doprawiam odrobinką soli i pieprzu i kładę na grilla.
Jeśli posiadacie grilla BROIL KING ( tak jak ja mam czasowo okazję ) to łososia kładziemy bezpośrednio na ruszta skórą w dół na ok 8 minut w temp ok 200 stopni.
Na zwykłym grillu zawijam łososia w folię aluminiową i grilluję po ok 7 minut z każdej strony.
Podaję na plastrach z drugiej połówki pomarańczy.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW sumie ryba i cytrusy bardzo do siebie pasują i ja muszę przyznać, że również lubię właśnie takie połączenie. Jak dla mnie także świetnie sprawdza się łosoś wędzony an gorąco https://mowisalmon.pl/produkty/losos-wedzony-na-goraco/ i muszę przyznać, że mi pasuje taka ryba.
OdpowiedzUsuń