Przyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych.
Składniki :
- 2 kg białej kapusty
- 3 kolorowe papryki
- 3 czerwone cebule
- pęczek koperku
- 2 łyżki soli
- 300 gram cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 200 ml octu
- 1 litr wody mineralnej gazowanej
Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno, mieszam razem w większej misie.
Pozostałe składniki czyli sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną dokładnie mieszam robiąc zalewę po czym wlewam ją do kapusty i całość jeszcze raz mieszam.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej - wszystkie smaki idealnie się przegryzą i smakuje wyśmienicie.
Przed podaniem sałatkę odcedzam, delikatnie nawet wyciskając.
Ps.:
Woda mineralna gazowana to nie jest przypadek - to ważne aby była gazowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz