Grillowana gruszka w sosie borówkowym dodatkowo podana z lodami, jak myślicie do kogo w dużej mierze skierowany jest ten pyszny deser z grilla ?
Składniki :
- 5 gruszek (twardsze typu "Konferencja")
- opakowanie borówki amerykańskiej ( 125g )
- miód
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- lody (opcjonalnie)
Opłukane bokówki wrzucam do rondla z dwoma łyżkami miodu, zagotowuję je dodając cynamon i gotuję jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodaję łyżkę mąki zmieszanej z połową szklani wodą i mieszam zagotowując na małym ogniu.
Gruszki opłukuję, dzielę na cztery części, wycinam gniazda i griluję z wszystkich 3 stron. Zaczynam od strony ze skórką (10-15 minut) po czym oba boki na rumiano. Na sam koniec znowu na stronie ze skórką smarując pędzelkiem górę każdego kawałka gruszki miodem.
Sos, a właściwie taki półpłynny kisiel borówkowy przyniosłem w międzyczasie z domu i podgrzewałem go w rogu na grillu.
Ps.: Smakuje nie tylko dzieciom ... dziadkom też ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz