Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe. A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :)
Składniki ( na 2 osoby ) :
- 2 udka drobiowe (większe)
- przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji)
- odrobina oliwy
- miód
- sezam
Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć")
Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki.
Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny). Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu steku na drugą stronę w mniej więcej połowie czasu smaruję płynnym miodem i posypuję sezamem.
Pamiętaj :
Drób na grillu potrzebuje spokoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz