Pieczarki brązowe dosyć sporadycznie odwiedzały moją kuchnię a tym samym grilla lecz to się od teraz zmieni. Pomysł na połączenie grillowanej brązowej pieczarki i kaszanki przyznam się powstał przypadkowo ale smak który powstał zachwycił wszystkich na moim spotkaniu grillowym.
Składniki :
- ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm)
- 1 średnia cebula
- 1 kaszanka
- oliwa
- sól, pieprz
Cebulkę kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z dodaniem podczas smażenia łyżki wody dzięki czemu cebulka dodatkowo zmięknie. Do gotowej szklistej cebulki dodaję kaszankę bez szczewa pokrojoną w kawałki i na małym ogniu lekko podsmażam aż kaszanka zmięknie.
Pieczarki - odrywam nóżkę i łyżeczką zręcznie usuwam część z blaszkami. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki grilluję, wpierw od strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką z cebulką. Grilluję bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki.
Przepis prosty i smaczny :)
Mechanik grilluje - z pomysłem i smakiem :)
Kaszanka nigdy nie wygląda, ale za to dobrze przyrządzona potrafi być naprawdę smaczna. Muszę wypróbować ją w takim zestawieniu, choć coś mi podszeptuje, żeby jeszcze dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiszonego ogórka :)
OdpowiedzUsuńOgórek kiszony to może być naprawdę dobry pomysł choć ja zrobiłbym z niego dodatek do gotowej pieczarki z kaszanką np. pokrojony z długości w plasterki :)
Usuń