Pstrąg, to jedna z moich najbardziej ulubionych rybek z grilla. Zazwyczaj robię ją u teścia w specjalnie zrobionej do tego wędzarce (potocznie zwany: wyndzok do ryb) lecz nie każdy taką posiada podobnie jak ja i stąd wiem też jak zrobić pstrąga z grilla.
Składniki (proporcje na 1 szt) :
- potrąg - najlepiej już oczyszczony
- 2 cienkie plasterki cytryny
- 2 gałązki natki pietruszki
- łyżeczka masła
- pieprz
Oczyszczonego pstrąga przyprawiam w środku odrobiną pieprzu a następnie nadziewam dwoma plasterkami cytryny bez skórki, natką pietruszki może być 1 natka pietruszki i 1 natka koperku i łyżeczką masła - najlepsze to takie zmrożone które się kruszy. Zawijam w folię aluminiową i grilluję.
Do grillowania pstrąga najlepszy jest grill z pokrywą oraz brykiet bo daje o ok 10-15% wyższą temperaturę. Na grillu z pokrywą nie trzeba rybki obracać i grillowanie trwa 20-25 minut, natomiast na grillu bez pokrywy rybkę trzeba obracać i grillowanie trwa 35-45 minut.
Do pstrąga już na talerzu warto dołożyć po kawałeczku cytryny gdyby ktoś chciał sobie go jeszcze trochę skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz