Filet z kurczaka - delikatne mięso które zawsze daje radę, a zawinięty w boczek i grilowany po prostu wymiata.
Potrzebne są : ( na ok. 15 kawałków )
- polowa filetu kurczaka - większa
- ok 40 dag boczku w plasterkach
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki wody
- wykałaczki
Przygotowanie :
Zaczynam od marynaty - mieszam wodę z przyprawą do kurczaka po czym dodaję i mieszam z oliwą.
Filet z kurczaka oczyszczam z błonek i kroję w plasterki ok 1,5 cm, wkładam do marynaty, dobrze nacieram i na ok pół godzinki odkładam do lodówki. W między czasie kroję w plasterki boczek.
Po pół godz. paseczki filetu przycinam +/- do wysokości boczku i zawijam dobrze zaciągając i łączę całość wykałaczką wbijając ją skośnie.
Grilluję ok pół godzinki na średnim żarze.
Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym.
Jeść tylko i wyłącznie palcami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz