Faszerowane pieczarki z grilla robiłem już nieraz ale przyznaję zawsze im czegoś brakowało. Pomysł na grillowane pieczarki który tym razem wykonywałem jest wreszcie trafiony.
To jest właśnie to czego szukałem i co mogę Wam zaproponować.
Pieczarki faszerowane - czym ? Zobacz w przepisie jakich składników użyłem.
Składniki : ( proporcje )
- 5 pieczarek ( o średnicy 5-6 cm )
- 2 łyżeczki pesto bazyliowego
- 5 dag sera pleśniowego Lazur
Przygotowanie :
Z pieczarek odrywam nóżki. Ser pleśniowy Lazur kruszę w małe kawałeczki, dodaję 2 łyżeczki pesto i mieszam razem. Pieczarki wykładam na dobrze rozgrzanego grilla wpierw kapeluszem do góry na ok 4-5 minut po czym wyjmuję, napełniam kapelusze farszem i z powrotem daję na grilla na ok 6-7 minut. Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King.
Na grillach węglowych bez przykrycia proponuję użyć foli aluminiowej i każdą pieczarkę delikatnie owinąć.
Smacznego ;)
Pieczarki które widzicie na zdjęciu grillowałem na grillu gazowym Broil King użyczonym półfinalistom przez firmę Agrimpex w konkursie GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIM.
Pesto i ser pleśniowy, mmmmmm... :) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń