Nadziewane roladki wieprzowe


Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia.



Składniki (na ok 15 kawałków) :
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego
  • 1 średnia cukinia
  • śliwki Kalifornijskie suszone
  • marynata => TUTAJ PRZEPIS
Przygotowanie :
Kupując karkówkę najlepiej wybierać taką "mało przerastaną".
Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki.
Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam na patyk szaszłykowy i grilluję.
Grillowanie powinno być spokojne, aby karkówka ładnie doszła w środku a boczek się zbytnio nie zarumienił.
Karkówka nadziewana śliwką i zawijana w boczek z cukinią smakuje naprawdę wybornie a miodowo-musztardowo marynata idealnie dopełnia smak.

Marynata do karkówki z suszoną śliwką grillowana bbq marynowanie mięsa na grilla

Nadziewane roladki wieprzowe Mechanik grilluje w kuchni karkówka śliwka boczek cukinia marynata do karkówki

Grill grillowanie bbq kaszanki z cebulką karkówka w marynacie

Nadziewane śliwką suszoną roladki wieprzowe grillowane w Pszczynie Paweł Skiba


Troszeczkę żeśmy się wczoraj zasiedzieli "aby wszystko zjeść" :) więc grillowe ognisko zrobiło świetny klimat. 
Grilloe ognisko klimat na grillowaniu spotkaniu rodzinnym wieczorem

1 komentarz:

  1. Wyglądają wspaniale - apetycznie i na bogato. Założę się, że sąsiedzi zwabieni zapachem przychodzili tłumami "pożyczyć szklankę cukru" :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...